Rustfrit stål - det kan du gøre


Når stål har sat rust, det ser ikke bare grimt ud, det er heller ikke godt for selve materialet. Sådan fjerner du rust fra stål og hvilket middel der findes i denne artikel.

Løs rust

Hvis stål allerede har korroderet så meget, at flak og flokkulering opstår, skal du altid først fjerne den løse rust grundigt. Du kan enten bruge en grov stålbørste eller krøllet aluminiumsfolie. Det fungerer lige så godt og hjælper med at fjerne løs rust.

rust

Oxalsyre (kløver salt)

Hvis den løse rust er blevet børstet, kan du også bruge en rustfjerner til resten af ​​rusten. Oxalsyre eller kløver salt er meget godt til rustfjernelse. De får oxalsyre som et pulver i apoteket. Det er forholdsvis blid til metalet og bør foretrækkes for følsomme metaller. Efter påføring

saltsyre

En meget hurtig og grundig rustfjernelse kan udføres med saltsyre. Det fjerner rust hurtigt og grundigt. Til anvendelse er det bedst at anvende 25% saltsyre. Sørg for at bære syrefaste handsker og beskyttelsesbriller.

Du kan enten fordybe metaldele i saltsyre eller endda anvende saltsyre på dele og lade dem arbejde. Efter behandling er det vigtigt at neutralisere ståloverfladen igen, det vil sige skylles med rigeligt klart vand. Husk på, at rustfri overflader med saltsyre kan være meget modtagelige for korrosion.

rust konverter

Rustomformere er kemiske stoffer, der kan stoppe en rustproces ved kemisk omdannelse af jernoxidforbindelserne (rust) til stabile jernforbindelser. Dette stopper korrosionen. De fleste rustomformere i dag er baseret på fosforsyre.

Det er vigtigt at bemærke, at brugen af ​​en rustkonverter fører til en kedelig, skinnende mørk farve på de berørte områder. Det er vigtigt at fjerne enhver synlig rust mekanisk, inden du bruger en rustkonverter. Dette gøres ved slibning.

Rustfrit rist stål

Også rustfrit stål kan ruste. Rustfrit stål er ikke automatisk rustfrit. Hvis der forekommer korrosion på rustfrit stål, skal man søge årsagen. For det meste er overfladen beskadiget, eller der er luftfartskorrosion (rustpartikler blev blæst, såsom fra nærliggende jernbanespor).

Tips og tricks

Selv almindelig Coca Cola indeholder fosforsyre. Det virker derfor også som rustkonverter. Effekten er dog noget mere begrænset på grund af den lavere surhedsgrad. For små, næppe synlige rustfletter efter slibning er det nok, hvis du lader det fungere i omkring 24 timer.
Rustfrit stål - det kan du gøre

FAQ - 💬

❓ Kan man fjerne ridser i stål?

👉 Ridserne fjernes med fint vådslibepapir korn 400-600 og en blød slibeklods. Start med det fineste papir. Lad det ligge i vand et stykke tid. Slib ridsen i den retning, stålet oprindeligt er slebet.

❓ Hvordan bliver stål rustfrit?

👉 Rustfrit stål fremstilles af en legering, det vil sige en blanding af forskellige grundstoffer, bestående af jern og kulstof, der er tilsat grundstoffet chrom. Det kaldes også rustfast stål.

❓ Kan man polerer rustfrit stål?

👉 Afhængigt af hvilket rengøringsmiddel til rustfrit stål du anvender, kan fremgangsmåderne være forskellige. Generelt gælder dog, at det flotte udtryk på det rustfrie stål opnås ved at polere overfladen, når først rengøringen er overstået.

❓ Hvad pudser man rustfrit stål med?

👉 Rengøring af rustfrit stål kan i mange tilfælde klares med en klud, vand og mild sæbe, f. eks. opvaskemiddel fra Neutral, der er velegnet til sensitiv hud. Pletter på rustfrit stål kan fjernes med et cremet pudsemiddel som eksempelvis Cif Cream.

❓ Kan man slibe på rustfrit stål?

👉 Slibning skal foretages til korn 220-320 for at opnå nogenlunde samme glathed som en almindelig glatvalset overflade (2B). Ved afslibningen fjernes tillige det afkromede lag under anløbningen, hvorfor korrosions-bestandigheden stiger jo finere kornstørrelse, der slibes ned til.

❓ Kan man fjerne ridser i stålvask?

👉 Blanco anbefaler blandt andet BLANCO Polish / Stål fix, mens Franke anbefaler Twister + Magic Sponge. Undgå følgende dagligdags produkter: Skuresvampe/skurepulver - Dette efterlader tydelige ridser. Klorholdigt rengøringsmiddel - Dette kan gøre ståloverfladen mat.

❓ Hvad koster 1 kg rustfri stål?

👉 Vejledende materialepriser

MaterialeMassefyldePris pr. kg.
Støbejern7,229 kr
Stål7,9148 kr
12 kr
14 kr

❓ Hvorfor rustfrit stål?

👉 Rustfrit stål er en stor gruppe materialer, der alle har det til fælles, at hovedelementet er jern (deraf ”stål”), og indholdet af krom (Cr) er mindst 10,5 %. Udover krom og jern kan stålet indeholde en bred vifte af andre legeringselementer. Det kan fx være nikkel (Ni), kulstof (C) og molybodæn (Mo).

❓ Kan rustfrit stål tåle eddike?

👉 Knive af rustfrit stål kan tage skade af eddike, og der er ingen grund til at anvende det til rengøring af disse køkkenredskaber. Varmt vand og sæbe er universalmidlet her.

❓ Hvordan polerer man en stålvask?

👉 Tag en klud, dyp den i Husholdningssprit og en smule Wienerkalk og polér stålvasken med kluden. Vasken bliver som ny, når den poleres efter med en tør klud.

❓ Hvordan skaffer man stål?

👉 Langt det meste stål fremstilles ved smeltning, udstøbning og viderebehandling, men der fremstilles i dag også stål ved pulver- og sprøjtemetallurgiske metoder.


Video Board: НЕ ВЫБРАСЫВАЙТЕ СТАРУЮ МИКРОВОЛНОВКУ! ЭТО ПРОСТО ГЕНИАЛЬНАЯ САМОДЕЛКА!